Tyrkysový notýsek - Hurník, Ilja, 1922- (Akropolis, 2010)
Sbírka autorových osobitých prozaických miniatur své čtenáře nez klame. Setkají se zde např. s příběhem o možných způsobech kultivo vaného vybavení součásti našeho obydlí, označované pouhými dvěma s amohláskami (OO), s patáliemi Kruhu strážců čistoty mateřského jaz yka, s problémy stařičkého Noa s osazenstvem jeho archy, ale i s p ůvabnými apokryfy o vdovách po Kosinovi a Lomikarovi, či o Žižkovi jako průkopníku nudistických koupelí